Diversifizierung der Rohstoffbasis mit Schwerpunkt Zuckerrübe für die Biogasproduktion in maisstarken Anbausystemen inklusive innovativer Technik- und Lagerungspräsentation und evaluierung

Terug naar Projectenoverzicht

Samenvatting

Doelstelling van het project is het bevorderen van concrete maatregelen om de biodiversiteit en de kennis over de biogas procesketen van suikerbieten in het doelgebied EDR/EUREGIO op te bouwen, te verspreiden en te netwerken.

Door intensieve begeleiding moet het project bijdragen aan een nieuwe oogst-, verwerking- en opslag-procesketen, met het doel een duurzame vruchtwisseling door suikerbieten als substraat voor biogas  te ondersteunen. Met een initiële focus in de  Landkreis Emsland,  is het de bedoeling dat in de komende drie jaar de bietenteelt voor biogas in de regio gevestigd en uitgebreid wordt.

Dit gebeurt samen met partners uit NRW en Nederland. De ervaringen worden grensoverschrijdend uitgewisseld en benut en er moet een grensoverschrijdend netwerk ontstaan.

Door de ontwikkeling van methoden en technieken dienen ondernemingen in de regio hun positie in het nieuwe marktsegment te versterken en uit te bouwen.

Voorts moeten er maatregelen worden genomen voor het bevorderen van de biodiversiteit en de bescherming van wilde dieren en er zullen uitvoerbare concepten voor groene akkerrandstroken worden getest.

Partners:

3N Kompetenzzentrum Niedersachsen Netzwerk Nachwachsende Rohstoffe e.V. ;   LWK Niedersachsen, Bezirksstelle Meppen und VF Werlte ;   KANON Kenniscentrum Agro NO-Nederland ;  Nordzucker AG ;   Energieanlagen Röring GmbH ;   Hüntelmann Agrar ;   RWG Emsland Süd ;   Jägerschaft Lingen e. V.

Doelen

Het project heeft als doel door maatregelen ter bevordering van de soortenrijkdom  door testen en gebruik van alternatieve gewassen als biogassubstraat bij te dragen aan het verlichten van de vruchtwisselingsproblematiek (hoog maïsaandeel) en aan de uitbreiding van de vruchtwisseling.

Key Partner

Overige Partners

Fotocollage